Friday, April 29, 2011

De Aardbeving die zal komen!

De aardbeving die zal komen!

Israëls natuurlijke grens is op de Afrikaans Aziatische Rift vallei, of wel de Grote Rift Vallei, die ontstaan is door het losscheuren van twee aardschollen, met Jordanië aan een kant en Israel aan de andere zijde. Deze diepe gleuf, die de dode zee, de Jordaan rivier en het meer van Tiberias (ha kinereth) heeft gevormd, word steeds breder, en elke beweging van die aardschollen veroorzaakt aardbevingen. En ongeveer elke dag worden er kleine aardbevingen geregistreerd. Logischer wijs kan men verwachten dat uiteindelijk Israel ook zal worden getroffen door een grote aardbeving. Wanneer dat gaat gebeuren kan niemand ons vertellen, het kan vandaag zijn maar ook in twee miljoen jaren.

Dertig jaren geleden heeft de regering de bouw vergunning aangepast, en eist het dat alle constructies bestand zullen zijn tegen aardbevingen, maar wat met de gebouwen die voor deze wetwijzigingen is gebouwd.

Dus knappe ingenieurs hebben dus een voorstel gemaakt om deze verouderde gebouwen in aardbeving veilige gebouwen om te toveren. Deze flats zijn gebouwd in de vijftiger jaren, meestal drie of vier hoog op beton colonnes, zonder lift.
De bouwstijl was (en is) beton balken, en opgevulde muren met blokken.
Het nieuwe voorstel is om het gebouw te versterken door om de constructie collonnes
toe te voegen, die dan verbonden worden door een of twee meer nieuwe verdiepingen, en natuurlijk een lift en face lift van het gebouw.

Dit plan werd goedgekeurd door de regering, vooral omdat aannemers dit voor niets zullen doen, tegen de nieuwe flats die dus op de boven verdiepingen worden gebouwd. Een prachtige oplossing, iedereen is blij, iedereen verdient, maar voor dat je uiteindelijk kan beginnen moeten alle bewoners van het gebouw instemmen, en dat mijn vrienden, is een serieus probleem in Israel, we zijn het namelijk nooit eens, iedereen heeft zijn eigen ideeën, zoals dat oudere stel, die zeggen, aan mijn lijf geen polonaise, wachten jullie maar tot wij de pijp uit gaan, dan kunnen jullie doen wat jullie willen, maar tot dan, wij willen tijdens onze siësta stilte hebben.

En als iedereen er mee eens is, en tekent bij de advocaat, duurt het nog een jaar of twee, voordat de bouw commissie de plannen goedkeurt, de nieuwe kadaster verdeling is gemaakt, het recht van de buurt lui om een bezwaar in te dienen, enz.
Intussen, is de regering een nieuwe campagne begonnen, met griezel advertenties over aardbevingen, en het uitgeven van een lijstje met instructies wat men moet doen, als er een aardbeving plaats neemt.

De mensen worden geadviseerd om in een veiligheidsruimte (bom vrije kamer) te gaan, en wachten tot de radio je verteld dat je weer naar buiten mag gaan. Maar de oudere gebouwen hebben geen veiligheidskamer, en de buren hebben pas gisteren getekend, en gaat het verbouwen pas over twee jaar plaats nemen, wat moeten die arme mensen nu doen, nadat ze de Japanse taferelen op TV hebben mee gemaakt gedurende drie weken, twintig keer per dag.

Op het ogenblik denk ik dat de Israëli meer in paniek is over de komende aardbeving dan nog een oorlog rondje met de Arabieren.
Hier onder een plakkerij over de Rift en Dode zee.



Informatie Dode Zee
De Dode Zee is een onderdeel van de Great Rift Valley, een 4200 km lange slenk waar de oudste resten van de mens zijn gevonden. De slenk loopt van Syrië in het noorden tot aan Mozambique in het zuiden en is ontstaan door het losscheuren van twee aardschollen, de één met het Arabisch schiereiland en Oost-Afrika, de ander met het restant van het Afrikaanse continent. Door de voortdurende beweging langs de breuklijn worden meren en rivieren steeds breder en geulen steeds dieper. In deze langste spleet in de aardkorst, die geflankeerd wordt door een aantal van ’s werelds hoogste vulkanische bergen, ligt het laagste punt op aarde: de 410 meter onder de zeespiegel gelegen Dode Zee, 78 km lang en 18 km breed en in het noorden met een diepte van 400 meter. Op zo’n grote diepte werkt het dal als een enorm bassin waar water aangevoerd wordt door de rivier de Jordaan maar waar geen afvoer is.
Er is ontdekt dat mensen uit de oudheid de Dode Zee al 4000 jaar geleden bezochten. Koning David, Herodus, de Romeinse Keizer Vespacianus en veel opeenvolgende koninklijke en gefortuneerde reizigers hebben er allen op gestaan zichzelf te behandelen met de therapeutische en herstellende eigenschappen van de Dode Zee. Koning Salomon schonk het Dode Zee zout aan de koningin van Sheba. Markus Anthonius deed een poging dit gebied te veroveren voor de legendarische koningin Cleopatra, die de schoonheidsverzorgende kwaliteiten van de Dode Zee kende.

No comments: