Sunday, May 15, 2011

De Facebook aanval!

Vele verslaggevers zullen nu proberen om uit te leggen wat gisteren is gebeurd op de Israëlische grenzen en in Israel, gedurende de Palestijnse viering van El Nagna, de herdenking van verlies en vlucht 63 jaren geleden.Maar denk ik dat iedereen iets anders er in ziet, en andere uitleg zal hebben, maar om het geheel te zien, een kleine opsomming van de gebeurtenissen:

Het begon in de morgen, toen een zware vrachtwagen in Zuid Tel Aviv keihard tegen de richting in reed en tientallen auto’s, motorfietsen en bussen raakten, waarbij een Israëli werd gedood en 17 gewonden. De bestuurder van de vrachtwagen was een 23 jaar oude Arabier van Kfar Kassem, een Arabisch stadje op de groene grens, vlakbij Tel Aviv. De vrachtwagen stopte na dat hij op een schoolmuur inreed, nadat hij een bus had aangereden. De chauffeur sprong uit de auto, schreeuwde Arabische Jihad leuzen, en viel de mensen in de straat aan. Hij werd door twee voorbijgangers op de grond geworpen, en over geleverd aan de politie. Bij ondervragen zei hij dat zijn voorband was gesprongen, en dat hij geen controle meer had op de vrachtwagen. Volgens zijn ouders en vrienden is hij geen extremist en zijn ze zeker dat er geen opzet bij was.

Maar waarom vocht hij dan met de voorbijgangers, waarvoor schreeuwde hij dood aan alle joden en andere kreten, en was het zuiver toeval dat dit op de El nagba dag gebeurde.

Tegen de middag begon in het verre noorden, in de Golan, een demonstratie aan de Syrische kant van de grens, met duizenden Palestijnse demonstranten met vlaggen en borden, die een demonstratie hielden tegen Israel, d.m.v. Luidsprekers en schreeuwen.
Op een zeker moment begon deze mensen massa in de richting van de Internationale grens te stromen, en na een beetje geweld, viel de grens, en honderden demonstranten stroomde Israel binnen. IDF schoot waarschuwingsschoten in de lucht, maar niets kon de lawine stoppen. Het moet gezegd worden dat de demonstranten geen wapens hadden, en behalve het infiltratie gevaar, eigenlijk deze optocht weinig uitmaakten, behalve dan als precedent voor dergelijke acties in de toekomst.

De optocht van Palestijnse demonstranten kwamen uit een Syrische Palestijns vluchteling kamp, terwijl de Druzen aan de Israëlische zijde in het geheel niet hielden van de demonstranten, daar ze geen Druzen waren en niets op hebben met anti-Assad Palestijnse vluchtelingen.

Nu gaan er geruchten dat Assad achter deze demonstratie was, in een soort van Sukarno actie, om de inlandse druk wat van het bewind af te wenden, natuurlijk kan men dat niet bewijzen, maar waar was het Syrische leger?

10 demonstranten hebben hun leven verloren, en het is geheel nog niet zeker, door wie ze zijn beschoten. Na 3 uur schreeuwen en feesten in Madge el Shamps (het Druzen dorp) gingen de demonstranten naar huis (een paar zijn in het lawaai ondergedoken, maar de politie zal hun wel opsporen).

Het is duidelijk dat Israel dit niet had verwacht, terwijl dit georganiseerd is in Engels op het Facebook met uitvoerige plannen die te lezen waren. Maar de Mossad leest waarschijnlijk geen Facebook.

Een dergelijke, zogenaamde populaire demonstratie wouden de Palestijnse organisatoren, op de Libanese grens met Israel, organiseren, maar het Libanese leger speelde niet mee, en begon op scherp te schieten op de demonstranten. Ook hier waren de Palestijnen uit de vluchtelingen kampen, tegen Libanese Sunnies soldaten, Shii Hiaballah strijders, VN soldaten van Unifil en de IDF. Zover ik weet zijn er 7 demonstranten gedood (niet door ons).

In Oost Jeruzalem waren er schermutselingen van jongeren met stenen tegen de politie met traangas, veel lawaai, een paar arrestaties en een paar licht gewonden.

Op de West Bank was het in het algemeen stil.
De Arabieren van Israel zeiden dat El Nagba niet door hun gevierd wordt.

Maar ook in Gaza, de Hamas organiseerde een optocht naar de grenspost met Israel, maar bleef alles onder controle.

Wie heeft met dit het meest verloren, ik denk de Druzen van de Golan, met het uitblijven van de vele Israëli’s die bang zijn om een weekend uit in de Golan, met geweldige goede restaurants in de Druzen dorpen blijven waarschijnlijk de komende weken leeg van toeristen.

No comments: