Saturday, May 26, 2012


Israëlisch-Palestijns conflict (uit de VK van vandaag)

Hamasfamilie boos op Israëlische filmmakers om drank en blonde schoonheid

Door: Rolf Bos − 26/05/12, 09:23
© Reuters. Model Bar Rafaeli tijdens de modeweek van Milaan, vorig jaar september.
De familieleden van Mahmoud Al Mahbouh, de Hamasleider die in 2010 onder mysterieuze omstandigheden in Dubai gedood werd, hebben protest aangetekend tegen de Franse en Israëlische producenten die een speelfilm over zijn mysterieuze dood maken. In de film drinkt de Hamasleider vlak voor zijn dood alcohol in een bar. Bovendien laat hij zich verleiden door een blonde schoonheid.
Dit geschetste beeld van 'de martelaar' Al Mahbouh is volgens zijn familieleden 'immoreel'. 'De film doet het imago van onze broer geweld aan. Het is een zionistische samenzwering', vertelt zijn broer Fayaq vanuit Gazastad. 'We zijn een religieuze familie. Onze broer is een eervol symbool van het Palestijnse verzet. Dat beeld wordt door de filmmakers door het slijk gehaald.'

Mahmoud Al Mahoub, die onder meer betrokken zou zijn geweest bij de dood van twee Israëlische soldaten, werd in januari 2010 vermoord in een hotelkamer in Dubai. Destijds werd al snel naar de Israëlische veiligheidsdienst Mossad gewezen. Een beschuldiging die door Israël tot op de dag van vandaag consequent van de hand wordt gewezen.

Toch duidden alle ingrediënten op een goed voorbereide actie, die alleen door  een geoliede geheime dienst kan zijn uitgevoerd. Op het moment van de moord waren er liefst 26 buitenlanders in het land die, zo bleek later, op valse westerse paspoorten Dubai waren binnenkomen. Veiligheidscamera's in het hotel toonden onder meer pikante beelden van vier verdachten die de lege kamer van de Hamasleider binnengingen. De daders werden nooit gepakt.

Kidon
De film waar de familieleden van Al Mahbouh zich zo druk over maken wordt onder meer in badplaats Eilat gedraaid. De werktitel luidt 'Kidon' (Speer in het Hebreeuws). Het wordt een komedie met een serieuze ondertoon, zegt producer Micha Scharfstein, met een einde bovendien dat verrassend mag heten.

Hoofdrollen zijn er voor de Franse acteur Tomer Sisley en de Israëliër Shlomo Bar Abba, die een hoofdrol vervulde in Footnote, de Israëlische film die dit jaar net naast een Oscar greep.

Al Mahbouh, gespeeld door de Arabisch-Israëlische acteur Shredy Jabarin,  wordt in de film in de hotelbar verleid door het Israëlische topmodel Bar Refaeli, die onlangs door lezers van mannenblad Maxim tot mooiste vrouw van de wereld werd verkozen. In Mossadkringen wordt zo'n actie van een aantrekkelijke spionne een 'honingval' genoemd. De Hamasleider trapt er - in de film althans -  nietsvermoedend in.
Nu dat is wat we brutaal noemen, een ras moordenaar, hoofd terreurist van de Hisballah humanistische organisatie (terreur groep), die door onbekende daders is dood geschoten in een hotelkamer in Dubai, is nu door de Hammas heilig verklaard. Niet alleen dat hij verleid werd door een mooie vrouw maar dronk alcohol in een bar.
Is er dan niets heilig voor die zionisten, om een lullig verhaaltje te verzinnen over deze Shihad, die niet alleen Israelis vermoorde, maar ook Amerikanen en verdachte Palestijnen. Ik ben zeker dat de Hammas Israel zal aanklagen bij de veiligheidsraad, majesteit schennis noemen ze dat.

No comments: