Dit en dat, wat is waar?
In de Trouw van vandaag las ik deze mededeling:
Nederland halveert aantal partnerlanden
18/03/11, 16:42
Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Foto: ANP
Minder landen krijgen ontwikkelingshulp van Nederland. Het aantal landen met een vaste ontwikkelingsrelatie gaat terug van 33 naar 15. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.
De gedachte achter het lagere aantal 'partnerlanden' is dat de effectiviteit van de hulp omhooggaat. Een kwart van het geld dat Nederland aan ontwikkelingshulp uitgeeft, ging naar dit soort landen. Verder blijft Nederland ook geld geven aan andere landen, onder meer via de internationale fondsen van de Verenigde Naties, de Europese Unie en niet-gebonden hulporganisaties.
Nederland behoudt een bilaterale hulprelatie met Afghanistan, Bangladesh, Benin, Burundi, Ethiopië, Ghana, Indonesië, Jemen, Kenia, Mali, Mozambique, Oeganda, “Palestijnse Gebieden”, Rwanda en Sudan. Drie landen krijgen een overgangsregeling naar economische samenwerking: Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika.
En dan, een beetje verder lees ik dit bericht:
Palestijns pro-terroristisch klimaat afgestraft
17/03/11, 16:18
© afp
Als de Palestijnse Autoriteit niets doet tegen het verheerlijken van terrorisme, stopt de Nederlandse subsidie.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag een motie van die strekking van de SGP en ChristenUnie.
De Kamer roept het kabinet ook op er in de Europese Unie voor te zorgen dat de subsidiekraan vanuit Europa dichtgaat als concrete maatregelen uitblijven. De regeringspartijen CDA en VVD en hun gedoogpartner PVV steunden het voorstel van de SGP en ChristenUnie.
De fracties wijzen erop dat er in de Palestijnse gebieden een "klimaat wordt gevoed waarin terroristische daden worden aangemoedigd in plaats van tegengegaan". Volgens de partijen gebeurt dat bijvoorbeeld in het onderwijs, maar ook op straat, door straten en pleinen te vernoemen naar zelfmoordterroristen.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf aan dat hij de Palestijnse Autoriteit daar altijd op aanspreekt. Hij vond het verzoek om geen subsidie meer te geven, een stap te ver gaan. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie, een van de indieners van de motie, gaat het om flinke bedragen. Zo geeft Nederland 50 miljoen euro aan de Palestijnen en de EU nog eens ruim 200 miljoen.
Dus wat is de waarheid? Stoppen jullie met betalen voor de terreur? 50 raketten die gisteren geschoten zijn op de Israëlische burger bevolking hadden allemaal met een mededeling in gepakt: geleverd aan Hamas, door Iran, in naam van het Koningrijk der Nederlanden.
No comments:
Post a Comment