Monday, June 4, 2012

leven wij gezond?


Leven wij gezond?

Het blijkt dat deze vraag heel moeilijk te beantwoorden is, aan de hand van de media, is ons laatste uurtje geslagen want wij lopen er niet meer in, de advertenties die ons vertellen dat als we niet onmiddelijk dit pilletje beginnen in te nemen, of dat onderzoek laten doen, 20 kilo afvallen, 40 km per dag wandelen, niet in een speciaal bed slapen en geen naalden laat zetten door de chinese japanner, je kans is dat je vroeg zal sterven.

Voor jongere mensen is dat werkelijk moeilijk om te beslissen of die Professor met de baard die smorgens urenlang over jouw medische geschiedenis ouwehoert, niet blind te volgen als guru leerling. Wie durft er nog witte meel producten te eten, of een paar jaar terug, gekookte eieren te eten, is suclimate de juiste vervanger van suiker, moeten we nu zoutloos en smaakloos eten, en vooral pilletjes slikken met vitamina, (B, C, D,), koffie zonder cafeine, vlees zondere colestorol, en ik kan zo uren lang doorgaan.

Mensen worden te dik, ze krijgen niet genoeg beweging. En waarom vertellen de media ons dat, uit mensen liefde of uit zuivere commerciele overdenkingen. Als we zo ongezond leven, hoe komt het dat onze levensduur de gehele tijd omhoog gaat, en dat onze gemeenschap het grote aantal van oudere van dagen niet meer kan behandelen, geen plaats, wachtlijst, onder de 84 geen kans. Vele oudjes die lekker gemaakt worden door de reclame van tehuisen voor bejaarden, blijven in hun oude, niet meer practische woning, en wachten opdat uiteindelijk iemand de pijp uitgaat in het oudertehuis, zodat er plaats is.

De gemiddelde levensduur van de mens is in de laatste eeuw meer dan 20 % omhoog gegaan, desondanks dat we witte bloem hebben gebruikt, onze rijst zonder schilletjes eten, soms wel een glaasje alcohol drinken, en wel eens fast food eten of vet vlees. Het blijkt dat alles afhangt van je lucky star, de ene sterft kern gezond van een hart attack op 36 jarige leeftijd, de andere sukkelt zijn gehele leeftijd, en viert zijn diamand jubeleum.

Het is werkelijk onbelangrijk welke leeftijd je bereikt, de kwestie is, of je van je leven geniet. Ouderdom komt met gebreken, je benen doen pijn, makkelijke taken worden moeilijk, zoals naar de wc gaan, je begint te vergeten, je horen en zien worden slechter, daar kan je nu goed over gaan zitten treuren, maar ook kan je deze klachten verdrukken, en elke morgen schreeuwen (zachtjes, voor je zelf) hoera hoera, ik leef nog.

Ik ben persoonlijk dol op Hema worst (tot mijn spijt hier in Israel niet verkrijgbaar) en als ik op bezoek ga in Nederland, eet ik me ziek aan worst. Ongezond, waarschijnlijk wel, maar nagus (genieten in het Yiddish en Bargoens) is op onze leeftijd, veel keren belangrijker dan het geklep over gezondheid.

 

No comments: